18.09.2024.

Važnost fizijatrijskih pregleda i pravovremenih intervencija u razvoju djece

null

Rano otkrivanje motoričkih poremećaja kod djece ključno je za njihov daljnji razvoj i budućnost. Dr. Tomašković iz Croatia Poliklinike vodi roditelje kroz proces pregleda i terapije, pomažući im da bolje razumiju motorički razvoj svoje djece i prepoznaju eventualne poremećaje.

Važnost fizijatrijskih pregleda i pravovremenih intervencija u razvoju djece

Razvoj djeteta fascinantno je putovanje puno radosnih trenutaka i novih postignuća, a svaki roditelj s nestrpljenjem prati prve korake svog djeteta, prve riječi i druge važne trenutke. No, ponekad se može činiti da dijete ne napreduje istim tempom kao njegovi vršnjaci i u takvim situacijama važno je potražiti savjet stručnjaka. Rano otkrivanje motoričkih poremećaja kod djece ključno je za njihov daljnji razvoj i budućnost. Dr. Mirna Tomašković je specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije u Croatia poliklinici koja vodi roditelje kroz proces pregleda i terapije, čime im pomaže da bolje razumiju motorički razvoj svoje djece i prepoznaju eventualne poremećaje.

Razlika između pedijatrijskog i fizijatrijskog pregleda

Dr. Tomašković pojašnjava: "Pedijatrijska skrb obuhvaća praćenje rasta i cjelokupnog razvoja djeteta, sistematske preglede, savjetovanje roditelja, cijepljenja te prevenciju, dijagnostiku, liječenje i praćenje različitih dječjih bolesti. Dječji fizijatar će u okviru pregleda učiniti dodatnu procjenu motoričkog razvoja djeteta i kompletnog statusa lokomotornog sustava." Specijalizacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije omogućuje fizijatrima dijagnosticiranje različitih motoričkih poremećaja i odabir odgovarajućih terapijskih metoda. Fokus na dublje razumijevanje motoričkih funkcija i potencijalnih problema osigurava ciljani pristup u liječenju i rehabilitaciji, a suradnja između pedijatara i fizijatara osigurava sveobuhvatnu skrb za dijete, pokrivajući sve aspekte rasta i razvoja.

Fizijatrijski pregled – što očekivati?

"Dječji fizijatar će tijekom pregleda procijeniti motoričke aktivnosti djeteta, držanje tijela, koordinaciju i ravnotežu, mišićni tonus, status kralježnice i perifernih zglobova," objašnjava dr. Tomašković. Pregled se sastoji od promatranja spontane aktivnosti djeteta, ispitivanja snage mišića i opsega pokreta kralježnice i zglobova. Također se tijekom pregleda čine testovi držanja tijela, refleksnih odgovora , procjena koordinacije, ravnoteže te fine motorike i grafomotorike. Važan dio pregleda je uspostava dobre i pozitivne komunikacije s djetetom i roditeljem. Dijete koje surađuje prilikom pregleda omogućava liječniku bolji uvid u različita razvojna područja. Pristup svakom djetetu mora biti individualan i sveobuhvatan.

Tijekom pregleda liječnik može procijeniti razvojni status djeteta i stupanj rizika za daljnji razvoj. "Pregledom se mogu utvrditi različita neuromotorna odstupanja od kojih su neka blaga, prolazna i imaju dobru prognozu pa sve do značajnijih teškoća koja mogu ozbiljno narušiti daljnji motorički razvoj," kaže dr. Tomašković. Pregledom se mogu otkriti i različita oštećenja kralježnice i perifernih zglobova. Ponekad motoričke teškoće mogu biti povezane i s drugim područjima, poput jezično-govornog razvoja ili hranjenja.

Najčešće dijagnoze fizijatara u dječjoj dobi

Fizijatri se često susreću s različitim motoričkim poremećajima kod djece, a rano otkrivanje tih problema ključno je za optimalan razvoj. Neka od najčešćih stanja koje fizijatri tretiraju u dječjoj dobi su:

  • kašnjenje u motoričkom razvoju
  • poremećaji mišićnog tonusa
  • cerebralna paraliza
  • deformiteti kralježnice i zglobova
  • stanja nakon ozljeda koštanozglobnog sustava
  • stanja nakon trauma mozga
  • ozljede perifernih živaca.

Terapijski pristup u ovim stanjima može uključivati različite metode kao što su kineziterapija, radna terapija, terapija senzorne integracije te robotski asistirana terapija. Ponekad se koriste i različita pomagala kao što su udlage, posebna obuća, steznici ili pomagala za hodanje koja omogućuju kretanje, olakšavaju pokret ili sprječavaju razvoj i progresiju deformiteta kralježnice i zglobova.

Važnost ranog otkrivanja poremećaja

Dr. Tomašković naglašava da je rano otkrivanje poremećaja od izuzetne važnosti “jer pruža mogućnost preveniranja daljnjeg napredovanja poremećaja kao i poboljšanje kliničkog statusa i funkcionalnosti, a često i potpuni oporavak nakon oštećenja." Jedna od najčešćih nedoumica jest kada stimulirati motorički razvoj djeteta, a kada ga prepustiti prirodnom tijeku . Postoje jasne smjernice za praćenje motoričkog razvoja kao i vremenski okviri usvajanja određenih aktivnosti, no treba imati u vidu da je svako dijete individua i ima svoj jedinstveni ritam razvoja.

"Ne možemo reći da dijete razvojno odstupa ako ima 12 mjeseci i još samostalno ne hoda, a ostala su obilježja razvoja uredna," objašnjava dr. Tomašković. U nekim slučajevima, kao što su kašnjenje u hodanju ili preskakanje uobičajenih razvojnih faza poput puzanja, važno je procijeniti cjelokupan razvoj djeteta i, ako je potrebno, intervenirati na vrijeme. Dr. Tomašković u Croatia Poliklinici radi detaljne preglede i procjene motoričkog razvoja djece, te pruža individualizirane terapijske planove prilagođene svakom djetetu. Njen fokus je na uspostavi otvorene i iskrene komunikacije s roditeljima, osiguravajući svakoj obitelji potrebnu podršku i smjernice za optimalan razvoj djeteta.

Zaključak

Rana intervencija i pravovremeni pregledi dječjeg fizijatra izuzetno su važni za prepoznavanje motoričkih poremećaja kod djece. Fizijatrijski pregledi identificiraju potencijalne probleme te pružaju temelj za izradu individualiziranih terapijskih planova.

Otvorena i iskrena komunikacija s roditeljima te uspostava povjerenja ključni su elementi u procesu liječenja i rehabilitacije. Croatia Poliklinika vam je na raspolaganju za sve informacije o našim uslugama, kao i za dogovaranje pregleda kod dr. Tomašković. Ne zanemarujte sumnje, potražite stručnu pomoć na vrijeme i osigurajte svom djetetu podršku za zdrav i sretan razvoj.