Petra Sliško

mag.nutr., nutricionizam
Lokacija: Zagreb
Područje interesa: alergije, kožne bolesti, upalne bolesti crijeva, inzulinska rezistencija i dijabetes, autoimune bolesti, pretilost i pothranjenost, bolesti štitnjače, reproduktivna stanja i bolesti
null

Petra Sliško je završila preddiplomski studij Nutricionizma 2019. godine, a njena strast prema znanju ju je dalje vodila do diplomskog studija Nutricionizma, gdje je dodatno produbila svoje razumijevanje i stekla titulu magistrice znanosti. Kroz svoj akademski put, Petra Sliško ističe se kao dobitnica Rektorove nagrade za istraživački rad "Kemijski sastav nehlapljivih ulja začinskih sjemenki: utjecaj vrste sjemenki i metode ekstrakcije" za akademsku godinu 2019./2020.

Doprinijela je znanstvenom polju pisanjem niza znanstvenih radova. Njezino specifično područje interesa uključuje alergije, kožne bolesti, upalne bolesti crijeva, inzulinsku rezistenciju i dijabetes, autoimune bolesti, pretilost i pothranjenost, bolesti štitnjače te reproduktivna stanja i bolesti. U svom poslu, najviše uživa u komunikaciji s pacijentima. Za nju, ključ napretka leži u slušanju i razumijevanju pacijenata.

Obrazovanje:
● 2014. – 2019. - Preddiplomski studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu
● 2019. – 2021.- Diplomski studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu

Dobitnica individualne Rektorove nagrade za akademsku godinu 2019./2020 za znanstveno-istraživački rad pod nazivom „Kemijski sastav nehlapljivih ulja začinskih sjemenki: utjecaj vrste sjemenki i metode ekstrakcije“

  • Balbino, S., Repajić, M., Obranović, M., Medved, A. M., Tonković, P., & Dragović-Uzelac, V. (2021). Characterization of lipid fraction of Apiaceae family seed spices: Impact of species and extraction method. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 25, 100326.
  • Obranović, M., Bryś, J., Repajić, M., Balbino, S., Škevin, D., Bryś, A., Tonković, P., ... & Kraljić, K. (2020, November). Fatty acid and sterol profile of nutmeg (Myristica fragrans) and star anise (Illicium verum) extracted using three different methods. In Proceedings (Vol. 70, No. 1, p. 33). MDPI.
  • Repajić, M., Tonković, P., Kruk, V., Zorić, Z., Garofulić, I. E., Palčić, I., & Dragović-Uzelac, V. (2020). Bioactive compounds and antioxidant capacity in fennel seeds influenced by pressurized liquid extraction. Proceedings of the Nutrition Society, 79(OCE2).