02.10.2024.

Suvremeni pristup ranoj dijagnostici raka dojke

null

Mamografija je presudna za rano otkrivanje raka dojke, čime značajno povećava šanse za izlječenje. Uz najmoderniju tehnologiju našim pacijenticama želimo osigurati najpreciznije rezultate i sveobuhvatnu podršku tijekom cijelog procesa.

Suvremeni pristup ranoj dijagnostici raka dojke

Spomen mamografije može kod pacijentica pobuditi cijeli spektar osjećaja, ali jedna činjenica je nepobitna – ona je presudan alat za rano otkrivanje raka dojke, a samim time može imati ogromnu ulogu u spašavanju života. U Croatia Poliklinici koristimo najmoderniju tehnologiju za dobivanje preciznih rezultata, dok pacijenticama pružamo sveobuhvatnu podršku tijekom cijelog procesa – naš tim vodi pacijentice kroz svaki korak procesa.

U nastavku saznajte sve što trebate znati o mamografiji, kako ona funkcionira, koje zdravstvene probleme može otkriti te koje dodatne usluge pomažu očuvati zdravlje dojki.

Što je mamografija?

Mamografija je rendgenski pregled dojki koji se najviše koristi za rano otkrivanje raka dojke. Često je sumnjive tvorbe moguće dijagnosticirati i prije nego što se pojave simptomi. Mamografiju preporučamo ženama starijim od 40 godina, ali i mlađim ženama s obiteljskom poviješću bolesti.

“Za rano otkrivanja raka dojke u žena, nakon 40 godina života, osnovna radiološka pretraga je mamografija. Zbog bolje procjene, mamografiju često dopunjujemo s UZV dojki, koji se može ponavljati više puta, no mamografiju po pravilu snimamo jednom godišnje ili rjeđe”, pojašnjava Maja Vrhovac, dr. med., spec. radiologije.

Mamografija može otkriti razne promjene u tkivu dojki kao što su:

  • mali tumori koji nisu opipljivi
  • kalcifikacije koje mogu biti znak raka
  • abnormalne mase ili kvržice.

Prema istraživanjima, redovite mamografije smanjuju smrtnost od raka dojke za oko 20-30% kod žena u dobi od 40 do 74 godina. Naš fokus u Croatia Poliklinici je osigurati jednostavan i brz postupak, a do rezultata doći u kratkom roku – cilj je da svaka pacijentica dobije najkvalitetniju skrb i bezbolno obavljeni mamografski pregled.

Što nakon mamografije?

“Pregled dojki u sklopu sistematskog pregleda kod žena u dobi do 40 godina života obuhvaća UZV dojki, koji je odlična metoda otkrivanja benignih tvorbi dojke, kao što su ciste ili fibroadenomi. Zloćudne novotvorine dojke mogu se otkriti u ranoj fazi”, ističe dr. Vrhovac. Osim ranije spomenutih pregleda, tu je i cijeli niz dodatnih dijagnostičkih i savjetodavnih usluga koje su važne kod zdravlja dojki.

Moderna i sveobuhvatna medicinska usluga mora zadovoljavati sve potrebe naših pacijentica, a uz mamografiju to svakako uključuje:

  • ultrazvuk dojki – ultrazvuk je čest dopunski pregled uz mamografiju, a posebno je koristan za žene s gustim tkivom dojki. To je neinvazivan postupak koji zvučnim valovima stvara detaljne slike tkiva dojki
  • biopsija – kada mamografija ili ultrazvuk otkriju abnormalnosti, one zahtijevaju daljnje ispitivanje – a biopsija je sljedeći korak. Tijekom biopsije se uzima mali uzorak tkiva dojke za analizu kako bi se utvrdilo je li promjena benigna ili maligna
  • genetsko savjetovanje – kod pacijentica s obiteljskom poviješću raka dojke moramo procijeniti rizik i preporučiti preventivne mjere. Genetski testovi mogu pomoći u otkrivanju nasljednih mutacija gena BRCA1 i BRCA2, koji povećavaju rizik od razvoja raka dojke

“Posebno se ponosimo najsuvremenijim uređajem za magnetsku rezonancu jakosti 3T, koja kombinira jedinstvenu BioMatrix tehnologiju i novu softversku platformu, što omogućuje snimke iznimne kvalitete, kao i brzu i preciznu dijagnostiku te rano otkrivanje bolesti, gotovo svih organskih sustava. U odnosu na uređaje starije generacije, vrijeme skeniranja je skraćeno, a snimke su znatno bolje i omogućuju pouzdanu dijagnostiku”, kaže dr. Vrhovac.

Zaključak

Redoviti mamografski pregledi su najvažniji korak za prevenciju, ali i za rano otkrivanje raka dojke i očuvanje zdravlja dojki. Mamografija, zajedno s dodatnom dijagnostikom i savjetodavnim konzultacijama, temelj je potpune i moderne skrbi za žensko zdravlje. Stručan tim Croatia Poliklinike koristi najsuvremeniju tehnologiju i pruža holističku podršku pacijenticama. Ne zaboravite: briga za zdravlje dojki je ulaganje u vaše zdravlje i dobrobit.