19.06.2024.

Revolucionarna terapija vodene pare za uvećanu prostatu

null

Benigna hiperplazija prostate je stanje koje pogađa mnoge muškarce starije od 50 godina. Croatia Poliklinika nudi Rezum terapiju, minimalno invazivnu metodu liječenja koja koristi energiju vodene pare za smanjenje uvećane prostate.

Revolucionarna terapija vodene pare za uvećanu prostatu

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je stanje koje karakterizira povećana prostata, često uzrokovano hormonskim promjenama povezanim sa starenjem. Najrizičnija skupina pacijenata su muškarci stariji od 50 godina, a prevalencija se značajno povećava kod muškaraca starijih od 80 godina.

Croatia Poliklinika osigurala je svojim pacijentima najnoviju inovaciju u liječenju BHP-a. Naš iskusni urolog Duje Rako, dr. med. spec. urologije donosi detaljan uvid u minimalno invazivnu metodu liječenja koja koristi energiju vodene pare za smanjenje uvećane prostate, poznatu kao Rezum terapija.

Što je BHP i kakve komplikacije donosi?

Glavni simptomi BHP-a uključuju čestu potrebu za mokrenjem, slab mlaz urina, osjećaj punog mjehura, i noćno mokrenje. Uzroci BHP-a nisu precizno utvrđeni, ali uključuju starenje i promjene u hormonskoj ravnoteži.

Dodatni faktori rizika od oboljenja uključuju obiteljsku povijest BHP-a, pretilost, dijabetes, srčane bolesti, i stil života s nedostatkom tjelesne aktivnosti.

Ako se ne liječi, BHP može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput akutne retencije urina (nemogućnosti mokrenja), kroničnih infekcija mokraćnog sustava, stvaranja kamenca u mjehuru, oštećenja bubrega, i smanjenja kvalitete života. Akutna retencija urina može biti bolna i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

Kako Rezum terapija pomaže pacijetima s BHP-om

Inovativna terapija pod nazivom Rezum, koja koristi energiju vodene pare za liječenje BHP-a, novina je u Croatia Poliklinici. Prema dr. Duji Raki, "Rezum koristi energiju vodene pare koja se oslobađa tijekom kondenzacije. Izvodi se pod kratkotrajnom anestezijom, a kroz mokraćnu cijev se do prostate uvodi kamera. Na nekoliko mjesta se u prostatu ubrizga vodena para koja se kondenzira, oslobađa energiju i uništava stanice uvećane prostate."

Rezum terapija je razvijena u Sjedinjenim Američkim Državama, a odobrena je od strane FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) 2015. godine. Ova metoda liječenja se koristi širom svijeta, a postala je popularna zbog svoje minimalne invazivnosti i visokog stupnja učinkovitosti.

Za izvođenje Rezum terapije potrebna je specijalizirana oprema koja uključuje uređaj za generiranje vodene pare, endoskopsku kameru, i aplikator za isporuku pare. Postupak se izvodi pod lokalnom ili kratkotrajnom općom anestezijom.

Kratkotrajna anestezija čini Rezum terapiju sigurnom i bezbolnom za pacijenta. Ovaj proces smanjuje volumen prostate, olakšavajući simptome i poboljšavajući kvalitetu života pacijenta.

Prednosti Rezum terapije

Jedna od najvećih prednosti Rezum terapije je minimalno invazivan pristup koji omogućava brzi oporavak i minimalne nuspojave. Terapija pomaže očuvanju seksualne funkcije, što je važan aspekt za mnoge pacijente.

Prema dr. Raki, "čak 95,6% pacijenata pet godina nakon intervencije nije imalo potrebe za dodatnim zahvatom, a 88,9% nije trebalo uzimati lijekove."

Rezum terapija je pogodna za većinu pacijenata, uključujući one koji već koriste kateter. Proces oporavka obično traje između 2 i 4 tjedna, ovisno o veličini prostate i individualnim karakteristikama pacijenta. Dr. Rako preporučuje odmor kod kuće tijekom nošenja katetera i nekoliko dana nakon njegovog vađenja. Povratak na posao varira ovisno o vrsti posla i brzini oporavka pacijenta.

Zaključak

Redoviti urološki pregledi nezamjenjivi su čimbenik za rano prepoznavanje i liječenje BHP-a, a rano otkrivanje i liječenje može spriječiti ozbiljnije komplikacije poput akutne retencije urina, kroničnih infekcija mokraćnog sustava, stvaranja kamenca u mjehuru i oštećenja bubrega.

Rezum terapija je minimalno invazivna opcija, a uz nju se veže brži oporavak i minimalne nuspojave. Ako imate simptome uvećane prostate, razmotrite Rezum terapiju i posavjetujte se s našim stručnjacima u Croatia poliklinikama.