31.07.2024.

Nova era dijagnostike i holistički pristup zdravlju žena

null

Zdravlje žena treba biti prioritet u svakoj fazi života, a za njega je neophodna vrhunska skrb koja spaja najnovije dijagnostičke metode s holističkim pristupom zdravlju – pružajući sveobuhvatnu podršku ženama u očuvanju zdravlja. Dr. Lara Spalldi Barišić objašnjava važnost preventivnih pregleda i edukacije.

Nova era dijagnostike, individualan i holistički pristup zdravlju žena

Zdravlje žena treba biti prioritet u svakoj fazi života. Redoviti preventivni pregledi i edukacija o zdravlju sastavni su dijelovi sveobuhvatne skrbi, skrbi koja treba spojiti najnovije dijagnostičke metode s individualnim i holističkim pristupom zdravlju. Croatia Poliklinika za svoje pacijentice osigurava vrhunsku skrb i najnovije dijagnostičke metode, čime osiguravamo personaliziranu i sveobuhvatnu podršku u očuvanju zdravlja.

Važnost preventivnih pregleda

Redovitim preventivnim pregledima možemo na vrijeme otkriti potencijalne zdravstvene probleme – redoviti PAPA testovi, ultrazvučni pregledi i mamografija mogu otkriti promjene u ranoj fazi, kada je liječenje najučinkovitije.

U Hrvatskoj se sve više žena, osobito mlađih generacija, odlučuje za redovite preventivne preglede. "U posljednje vrijeme primjećujemo pozitivne trendove vezane uz brigu o ženskom zdravlju kroz populaciju žena svih životnih dobi, osobito onih mlađih generacija. Mlade žene su elokventne, informirane i ne boje se pitati i tražiti pojašnjenja," kaže Dr. Lara Spalldi Barišić iz Croatia Poliklinike.

Holistički pristup u kombinaciji s najnovijom tehnologijom

Holistički pristup zdravlju žena podrazumijeva cjelovito razmatranje svih aspekata ženskog zdravlja – fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog. U Croatia Poliklinici uz ovakav pristup poseban naglasak stavljamo na individualne potrebe i okolnosti svake pacijentice, jer cilj nam nije samo liječiti simptome, već razumjeti i liječiti uzroke zdravstvenih problema te promovirati opće zdravlje i dobrobit žene.

Dr. Spalldi Barišić naglašava važnost ovakvog pristupa: "Smatram da se ističemo jer svakoj ženi, bez obzira na dob, nudimo personalizirani pristup, posvećenost i sveobuhvatno rješavanje problema." Primjena holističkog pristupa uključuje različite metode i tehnike, od savjetovanja i edukacije do primjene najnovijih medicinskih tehnologija kao što su 3D/4D ultrazvuk i LBC tekućinska citologija. 3D/4D ultrazvukom moguće je napraviti detaljnu procjenu razvoja fetusa, a liječnici i budući roditelji dobiju vrijedne informacije o zdravstvenom stanju djeteta još u ranoj fazi trudnoće. "Imamo znanje, ali i vrhunsku ultrazvučnu opremu s 3D/4D tehnologijom koju je moguće koristiti npr. u opstetriciji za procjenu strukturalnog i funkcionalnog razvoja fetusa," ističe Dr. Spalldi Barišić.

Osim dijagnostike fetusa, ova tehnologija je korisna i za dijagnostiku ženskih reproduktivnih problema: precizne ultrazvučne tehnike omogućuju procjenu strukture i funkcije unutarnjih organa, ovarijske rezerve, dijagnosticiranje mioma , polipa te drugih abnormalnosti koje mogu utjecati na zdravlje i plodnost žene.

LBC tekućinska citologija je još jedna napredna tehnologija; ona omogućuje precizniju analizu PAPA testova, što povećava točnost u otkrivanju promjena koje mogu prethoditi raku maternice. Osim toga, iz jednog uzorka moguće je obaviti i dodatne testove, npr. na visokorizični HPV.

Edukacija i proaktivno informiranje

Informirane žene mogu donositi bolje odluke o svom zdravlju i aktivno sudjelovati u prevenciji bolesti. Dr. Lara Spalldi Barišić ističe važnost edukacije: "Ono što radimo u Croatia Poliklinici je proaktivno informiranje žena – koristimo raznovrsne kanale poput blogova, web stranice Poliklinike i društvenih mreža kako bismo bili što dostupniji pacijentima."

Pored digitalnih kanala, Croatia Poliklinika sudjeluje u nacionalnim i internacionalnim kampanjama za prevenciju bolesti koje često uključuju besplatne preglede, informativne radionice i druge aktivnosti koje pomažu u podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Pozitivni rezultati ovih kampanja pokazuju da su žene sve svjesnije važnosti redovitih pregleda i aktivnog pristupa vlastitom zdravlju.

Jedan od ciljeva Croatia Poliklinike je borba protiv mitova i tabu tema vezanih uz žensko zdravlje, jer mnoge žene još uvijek osjećaju nelagodu pri razgovoru o određenim zdravstvenim problemima – posebno onima vezanim uz spolno i reproduktivno zdravlje. "Važna je i edukacija žena, a mi kao specijalisti tu možemo pomoći. Poticaj liječnika koji započinje temu i aktivno postavlja pitanja vrlo je bitan," objašnjava Dr. Spalldi Barišić. Aktivnim informiranjem i edukacijom Croatia Poliklinika nastoji osnažiti žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem. Edukacija je ključan čimbenik za postizanje dugoročnog, održivog zdravlja i kvalitete života koja dolazi s njim, a naš tim stručnjaka predano radi na tome da svaka žena ima pristup potrebnim informacijama i podršci.

Zaključak

Cilj Croatia Poliklinike je osigurati pacijenticama sveobuhvatnu skrb koja kombinira holistički pristup i najnoviju medicinsku tehnologiju. Kroz proaktivno informiranje i edukaciju, poliklinika pomaže ženama da budu u neposrednom doticaju sa svojim zdravljem. Naša ideja je da svojim aktivnim pristupom informiranju i edukaciji pomažemo ženama da se osjećaju sigurno i podržano, potičući ih da redovito brinu o svom zdravlju. Briga o zdravlju je ulaganje u sebe i svoju budućnost, a Croatia Poliklinika je tu da vas podrži na svakom koraku.