10.04.2024.

Ključni koraci u ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke

null

Rak dojke jedan je od najčešćih oblika raka među ženama, ali rana dijagnoza može znatno povećati šanse za uspješno liječenje. Liječnice iz Croatia Poliklinike ističu važnost kombinacije samopregleda i ultrazvučnih pregleda za rano otkrivanje.

Ključni koraci u ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke

Svijet se suočava s nizom zdravstvenih izazova, no malo koji ima takav globalni utjecaj kao rak dojke. Međutim, u posljednjih 20 godina zahvaljujući novim terapijama kao što su antihormonska terapija, kemoterapija, imunoterapija, i noviji pristupi poput kombinacije antihormonske terapije s CDK4/6 inhibitorima, koji ciljano djeluju na maligne stanice, uspješnost liječenja je znatno poboljšana.

Ipak, sve to ovisi o random otkrivanju i prevenciji. One su ključ uspjeha u borbi protiv ovog opasnog neprijatelja ženskog zdravlja.

Samopregledi i ultrazvuk kao prvi koraci u prevenciji

Samopregledi dojki su nezamjenjiv prvi korak u ranoj dijagnostici raka dojke. Naši stručnjaci iz Croatia Poliklinike naglašavaju važnost redovitih samopregleda, preporučujući ženama da ih obavljaju jednom mjesečno.

Ovaj jednostavan, ali ključan postupak omogućava ženama da se upoznaju sa svojim tijelom i primijete bilo kakve promjene – poput kvržica ili promjena na koži – koje mogu biti rani znak upozorenja.

Liječnice iz Croatia Poliklinike ističu: “Redoviti samopregledi i ultrazvučni pregledi ključni su u ranoj dijagnostici raka dojke. Ultrazvuk nam omogućuje da vidimo promjene koje nisu palpirane prstima. Ova kombinacija pristupa omogućuje ženama da budu korak ispred u očuvanju vlastitog zdravlja.”

Ultrazvuk dojki je neinvazivan i siguran način za ranu dijagnozu. Za razliku od mamografije, ultrazvuk ne koristi zračenje, čineći ga izvrsnom opcijom za mlađe žene i one u skupinama većeg rizika.

Stručnjaci Croatia Poliklinike posebno ističu ultrazvuk kao metodu izbora za detaljnu analizu tkiva dojke, dopunjavajući informacije dobivene samopregledom. Pregled je brz, traje samo 15 do 20 minuta, i potpuno je bezbolan, pružajući neprocjenjiv uvid u zdravstveno stanje dojki.

Kombinacijom samopregleda i ultrazvučnih pregleda, žene mogu znatno povećati svoje šanse za rano otkrivanje raka dojke, što direktno vodi ka boljim ishodima liječenja. Ova se praksa preporučuje kao dio rutinske zdravstvene skrbi za sve žene, počevši već od dvadesetih godina života.

Prevencija kroz svakodnevne navike

Prevencija raka dojke započinje s načinom života. Promjene u dnevnoj rutini i prehrambenim navikama mogu imati znatan utjecaj na smanjenje rizika od raka dojke.

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, uz ograničenu konzumaciju prerađene hrane i crvenog mesa, te redovita fizička aktivnost tvore kombinaciju koja može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.

U slučaju otkrivanja bilo kakvih promjena na dojkama tijekom samopregleda, važno je bez odgađanja kontaktirati zdravstvenog pružatelja usluga. Simptomi poput kvržica, promjene u teksturi kože ili iznenadna promjena veličine ili oblika dojke trebaju se shvatiti ozbiljno.

Ne možemo dovoljno naglasiti najvažniju stavku u borbi protiv raka: brza reakcija može značajno utjecati na ishod liječenja!

Zašto odabrati Croatia Polikliniku?

Odabir pravog mjesta za preventivne preglede i dijagnostiku raka dojke važan je korak u očuvanju vašeg zdravlja.

Liječnički tim Croatia Poliklinike sastoji se od iskusnih stručnjaka koji su posvećeni pružanju individualizirane skrbi. Svaka pacijentica tretira se s posebnom pažnjom, a tim liječnika radi zajedno kako bi osigurao sveobuhvatnu podršku – od inicijalnih pregleda do savjetovanja i, ako je potrebno, liječenja.

Korištenjem napredne dijagnostičke tehnologije, kao što su visokokvalitetni ultrazvučni uređaji i mamografi, Croatia Poliklinika osigurava preciznu i pouzdanu dijagnostiku. Ovaj pristup omogućava rano otkrivanje raka dojke, čime se znatno povećavaju šanse za uspješno liječenje.

U borbi protiv raka dojke, ranije je uvijek bolje. Uz proaktivnu ulogu u vlastitom zdravstvenom putovanju i prave partnere, kao što je Croatia Poliklinika, korak ste bliže zdravom i ispunjenom životu.