10.04.2024.

Inovativni pristupi u pedijatrijskoj fizijatriji s dr. Mirnom Tomašković

null

U Croatia poliklinikama, pod vodstvom dr. Mirne Tomašković, radimo na pružanju specijalizirane skrbi djeci s motoričkim izazovima. Naš pristup kombinira stručnost i inovaciju, a teži postizanju optimalnog razvoja svakog djeteta.

Inovativni pristupi u pedijatrijskoj fizijatriji s dr. Mirnom Tomašković

U našoj poliklinici duboko smo svjesni važnosti ranog razvoja i kako pravovremena intervencija može značajno utjecati na buduće sposobnosti i dobrobit djece. Jedan od ključnih područja na kojem se fokusiramo jest motorički razvoj, prepoznajući kako rana podrška može napraviti veliku razliku.

Istraživanja pokazuju da ranije intervencije, posebno one usmjerene na fine motoričke vještine od rođenja do šeste godine, mogu imati pozitivan učinak. Studije o učincima tjelesne aktivnosti na razvoj motoričkih vještina kod djece ukazuju da 80% istraživanja pokazuje značajna poboljšanja u motoričkim vještinama zahvaljujući intervencijama tjelesne aktivnosti.

Ovakvi podaci inspiriraju naš rad i specijaliziranu skrb usmjerenu se na jedinstvene potrebe svakog djeteta. Na čelu ovog važnog poduhvata je dr. Mirna Tomašković, čija stručnost i predanost oblikuju temelje na kojima gradimo naš pristup pedijatrijskoj fizijatriji.

Vojta terapija i važnost praćenja motoričkog razvoja

Pružanju skrbi djeci koja se suočavaju s izazovima u motoričkom razvoju temelji se na inovacijama i pažljivom praćenju njihova razvoja. Jedan od ključnih alata u našem arsenalu jest Vojta terapija, revolucionarna metoda koju je uvela i zagovarala dr. Mirna Tomašković.

Ova terapija, temeljena na principima aktivacije urođenih obrazaca pokreta kroz specifične tjelesne položaje i stimulacije, omogućava nam da potaknemo optimalan razvoj motoričkih vještina kod djece od najranije dobi. Prednosti Vojta terapije su mnogobrojne i proizlaze iz načina na koji pristupamo svakom djetetu – kroz prilagođene planove liječenja koji potiču njihov razvoj na holistički način.

Isto tako, dr. Tomašković stavlja veliki naglasak na važnost kontinuiranog praćenja motoričkog razvoja. Uz redovite procjene, naš tim može rano identificirati potencijalne izazove ili poremećaje u razvoju, što je ključno za pravovremeno uvođenje intervencija.

Ovakva proaktivnost u dječjem razvoju temelj je za njihovo buduće zdravlje i dobrobit. Integriranjem Vojta terapije i detaljnog praćenja motoričkog razvoja, naša poliklinika stvara okruženje u kojem svako dijete može napredovati i razvijati se na najbolji mogući način – pružajući roditeljima mir i podršku koja im je potrebna tijekom tog puta.

Individualizirani pristup i podrška roditeljima kao temelj pedijatrijske fizijatrije

Naša predanost pedijatrijskoj skrbi temelji se na uvjerenju da svako dijete zaslužuje individualizirani pristup. Dr. Tomašković se osobito ističe svojim metodičnim pristupom u procjeni motorike svakog djeteta.

Njene procjene obuhvaćaju sveobuhvatnu analizu motoričkog statusa i neuromotornog razvoja, čime identificiramo specifične potrebe svakog djeteta i prilagođavamo intervencije kako bismo osigurali najučinkovitiju skrb. Krajnji cilj je razumjeti kompletnu sliku razvoja djeteta i utvrditi kako možemo najbolje podržati taj razvoj na individualnoj osnovi.

Važan dio naše misije je i osnaživanje roditelja kroz znanja i alate koji im mogu pomoći za razvoj njihova djeteta. Dr. Tomašković posvećuje posebnu pažnju pružanju praktičnih savjeta roditeljima – prvenstveno kako prepoznati rane znakove koji bi mogli ukazivati na potrebu za specijaliziranom pedijatrijskom intervencijom.

Savjeti uključuju i rad s djetetom kod kuće, što je ključno za stvaranje poticajnog okruženja koje promiče zdrav razvoj. Integriranjem individualiziranog pristupa i pružanjem ključnih savjeta roditeljima, naša poliklinika stvara temelje za zdrav i sretan razvoj svakog djeteta, podržavajući obitelji na svakom koraku njihova puta.

Zaključak

Temelji naše misije poticanja optimalnog razvoja i dobrobiti svakog djeteta su individualizirani pristup svakom djetetu, inovativna primjena terapije, kontinuirano praćenje motoričkog razvoja, te pažljivo osmišljeni savjeti za roditelje.

Uz dr. Tomašković na čelu, naš tim stručnjaka neumorno radi na tome da svako dijete dosegne svoj puni potencijal, pružajući roditeljima podršku i vodstvo kroz izazove i radosti roditeljstva. Zajedno možemo osigurati zdrav i sretan razvoj, kao svjetliju budućnost, svim našim malim pacijentima.